Bo med mamma? 5 saker att tänka på om du ska flytta in i ett generationsboende
Att flytta ihop med sina föräldrar i vuxen ålder är inte speciellt vanligt, men desto fler utesluter inte alternativet som faktiskt kan ge en hel del fördelar.
I en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Svensk Adressändring uppger bara ett par procent att det lever i ett generationsboende idag. 61 procent menar däremot att de inte skulle utesluta det som ett framtida alternativ.
En av de som redan tagit steget är Nicole Gillström, 32 år, som tillsammans med sin man och son även delar boende med hennes föräldrar. Nicole ser många fördelar med det gemensamma boendet som att ekonomin blir bättre, att sonen får bättre anknytning till den äldre generationen och att de kan lära sig saker utav varandra.
Ska du flytta? Beställ Eftersändning här!
Däremot är det viktigt att vara raka och tydliga mot varandra, så att inga missförstånd uppstår och att alla ska trivas.
– Det kan bli diskussioner ibland och beslut som ska tas men det har gått bra än så länge. Man måste vara tydlig med absolut allting, om vad alla vill i vårt hus och vad alla tycker är viktigt. Vi kan inte ha olika regler för olika personer så det är det är viktigt med en diskussion om hur vi vill leva, säger Nicole Gillström.
Läs mer Nicole och hur det är att leva i ett generationsboende här.
5 saker att tänka på innan ni flyttar ihop i ett generationsboende
- Prata om ekonomin
Gå igenom hur alla inblandade ser på hushållets ekonomi. Är det gemensamma inköp för mat och gemensamma utgifter för renoveringar som gäller eller vill ni ha det mer uppdelat? Betalar alla lika mycket eller delar ni procentuellt utefter inkomst? - Ha ett tillräckligt stort boende
Se till att det finns möjlighet för alla att stänga om sig och få egentid när det behövs. Öppna ytor är härligt men leta gärna efter ett boende som har tillräckligt många rum – så att alla får sitt eget space också.
- Lär er av varandra
Var öppen för att alla som bor under samma tak har olika kunskap och intressen, som ni kan lära ut till varandra. Dessutom är det fler personer att dela upp hushållssysslorna emellan. Då blir det lättare att kunna få fokusera på den del som du tycker är roligast.
- Hjälp med barnen
De som väljer att bo med personer i olika åldrar signar i princip automatiskt upp sig på att hjälpa till att ta hand om de yngsta. Istället för att släpa med barnen till mataffären när ni ska storhandla kan han eller hon leka med mormor istället. Ta bara inte för givet att era mor- eller farföräldrar vill vara barnvakt hela tiden, de har trots allt ett eget liv också.
- Hitta på saker tillsammans
Det är lätt att vardagen tar över och det enda ni gör är att underhålla huset och prata om saker som rör det gemensamma hushållet. Glöm inte bort att umgås på det sätt som ni gjorde innan ni flyttade ihop. Se en tv-serie tillsammans, spela spel och fika!
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.