Så långt bort är drömmen om friare arbetstider
Var vi väljer att bosätta oss påverkas ofta av var vårt arbete ligger. Så behöver det inte vara. Att bli en digital nomad eller bara styra över sina egna arbetstider är en dröm för många. Vi undersöker hur nära den verkligheten vi är.
Att kunna jobba var och när du vill. Slippa sitta i bilköer eller trängas på tåg och bussar. Inga tider att passa och du själv som styr över ditt liv utan påverkan från arbetet. Låter det lockande? Trots att vi idag lever i ett digitalt samhälle behöver vi ofta samlas på specifika platser för att utföra vårt arbete. Företag där det egentligen skulle kunna vara möjligt att jobba mer fritt vill fortfarande att de anställda anpassar sig efter kontorstider och arbetsplats.
I en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Svensk Adressändring uppger 44 procent av de tillfrågade att de idag är helt knutna till en fysisk arbetsplats och dess tider. 29 procent kan ibland jobba från en annan plats men bara 11 procent kan utföra sitt arbete när och var de vill.
En av dem är Alexander Waltner som, tillsammans med sin flickvän, reser jorden runt på heltid och jobbar som professionell resebloggare och fotograf. Men så har livet inte alltid sett ut.
– Jag bodde i Stockholm och sålde mobiltelefoner i en butik. 2014 sa jag upp mig och då började min nuvarande resa som jag hade drömt om i flera år, säger han.
Idag är fler kvinnor än män knutna till en fast arbetsplats och undersökningen visar också att det är, föga förvånande, egenföretagare som har mest makt att påverka arbetstider och arbetsplats. Arbetare är de som har det svårast.
– Det är synd att man ska begränsas av en plats när det finns en hel värld att utforska. Alla behöver inte resa men det finns många som blir begränsade av sitt jobb och det vore bättre om alla fick större möjligheter att planera sin tid, säger Alexander Waltner.
För den som drömmer om ett friare liv men inte vill leva på resande fot finns det mindre drastiska alternativ.
– Du börjar frilansa! För mig handlar det mest om friheten. Jag skulle aldrig rekommendera någon att säga upp sig och resa iväg utan att ha en plan för framtiden. Det behöver inte innebära att skippa alla sina rutiner.
I Stockholm hittar vi de som är minst knutna till en specifik arbetsplats medan de som bor i mindre städer, i en småstad och på landsbygden har det svårast att få till flexibla arbetstider.
– Jag tror att siffran kommer minska då vår värld blir mer global. Sakta men säkert suddas gränser ut och gamla begränsningar försvinner. Det har den digitala marknaden bidragit mycket till, säger Alexander.
Läs mer om Alexander Waltners liv som digital nomad på hans blogg.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.