Student och flytt? Checklistan du behöver!
Ska du inte bara börja plugga, utan även flytta hemifrån? Oavsett om du flyttar en mil bort från föräldrarna eller till andra sidan landet finns det en del gemensamt för alla studenter att tänka på vid flytt. Vi listar dem här nedan!
Innan flytt:
- Det är sällan det går att välja och vraka bland olika studentbostäder men om det är möjligt, kolla upp de olika områdena i din nya stad. Vilka ligger exempelvis närmast skolan?
- Rensa garderoben så att du inte packar ner alla kläder du äger bara för att tömma ditt gamla rum. Det är mycket möjligt att det finns plagg du vill skänka, sälja eller återvinna. Ta inte med dig någonting du inte använder!
- Gör en budget! Skriv ner vilka utgifter du har varje månad så du vet vad du har kvar att leva på efter det.
- Vad kan du ta med dig hemifrån? Prata med dina föräldrar, allt behöver inte köpas nytt och det är mycket möjligt att de redan har en extra uppsättning glas och tallrikar i förrådet.
- Önska dig det du behöver i ditt nya hem i student- och födelsedagspresent! Det är dyrt att flytta och speciellt första gången.
- Lär dig saker av dina föräldrar innan du flyttar – extra bra om ni inte ska bo i samma stad sen. Det kan vara allt ifrån hur du sorterar tvätt, hur länge olika livsmedel håller i kylskåpet till hur du rensar avloppet.
- Hemförsäkring är viktigt! Som student brukar det kosta mindre. Jämför olika bolag och se till att ha det redo när du vet var du ska bo.
Visste du att du som student får 50% rabatt på eftersändning? Beställ här!
Under flyttdagen: - Packa en första kvällen-väska! Om du inte vill rota i alla kartonger för att få fram datorn och lakan, packa det allra viktigaste i en väska du har nära till hands.
- Börja dagen i tid! Om du dessutom ska flytta till en annan stad blir det många timmar i bil.
- Ta dig ut i din nya stad! Det är spännande att upptäcka plats som ska bli ditt hem de kommande åren. Fastna inte med flyttkartongerna hela kvällen utan gå ut och ät på något ställe i närheten.
I din nya stad: - Bor du korridor eller annat boende med gemensamt kök? Om det finns plats kan ett mindre kylskåp vara bra att ha på rummet (som också kan användas som avställningsyta) Ibland är det skönt med egentid, helt enkelt.
- Om du behöver köpa nys möbler, som du inte redan har hemma, kan det vara smart att inhandla dessa i din nya stad istället för att frakta dem under en längre sträcka.
- När du köper möbler och inredning, avväg vad det är värt att lägga pengar på. En ny säng kan du ha med dig till framtida hem och då kan den få kosta lite extra. Annat som du vet att du bara kommer ha de här åren kan du fynda billigt på exempelvis loppis.
- Handla inte någonting utan att kontrollera om butiken har studentrabatt (vilket många har, främst online).
- Om du är under 29 år och kommer ha en låg inkomst under studieåren kan du ansöka om bostadsbidrag. Det är ett enkelt sätt att kunna få ekonomin som student att gå ihop.
- Studentlitteratur är dyrt – speciellt eftersom du använder de olika böckerna under så kort period. Kolla om du kan köpa det begagnat.
- När du ska bo själv ska du se till att inreda så som du själv vill ha det. Andra kan självklart komma med tips och råd men i slutändan är det du som ska trivas.
- Bli the master of matlådor! Planera dina matinköp och laga flera portioner åt gången.