Adressändring

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress

Vänner, arbete och natur – det här vill vi helst bo nära

När svenskarna själva får ranka vad som betyder mest att ha i nära anslutning till sitt hem är det grundläggande saker som vänner, arbete och natur som flest vill ha runt omkring sig.

Jocke Rundeberg, 33 år, är en av de som valde att bryta upp från sitt dåvarande liv för att flytta till en ny plats – och göra tillvaron ännu bättre. Tidigare bodde han och hans fru centralt i Malmö men de bestämde sig för att flytta till Karlshamn för att komma närmare skärgården och fisket.

– Sportfiske är en så pass stor del av mitt liv att vi inte såg något annat alternativ än att bo granne med vattnet. Det sätter en viss prägel på en plats som har närhet till vattnet. Det ger ett lugn till hela samhället, säger han.

En undersökning som YouGov gjort, på uppdrag av Svensk Adressändring, visar att Jocke inte är den enda som drömmer om att flytta närmare naturen. 41 procent uppgav att just natur är det som är viktigast att ha runt omkring sig. Det enda som väger tyngre för många är närhet till arbetet vilket 44 procent prioriterar. Att bo nära familj och vänner är viktigt för 40 procent, visar samma undersökning.

– Vårt liv har både förändrats och förbättrats sen vi flyttade. Vi hinner tillbringa mycket mer tid med varandra och våra hundar. Samtidigt är det inga problem att sticka ut med båten några timmar efter jobbet för en skön fisketur, säger Jocke Rundeberg.

I Stockholm hittar vi, föga förvånande, de som inte prioriterar att ha en trädgård men däremot vill ha så nära till arbetet som möjligt. I norra Sverige är naturen betydligt viktigare än storstadslivet. Många studenter och yngre vill gärna bo nära storstan.

– Vi har absolut prioriterat bort närheten till de bekvämligheter vi hade förut. Avståndet till vänner och familj har också blivit större men samtidigt har vi kommit närmare dem. De tas inte för givet längre när vi inte ses lika ofta.

Jocke och hans fru ångrar inte beslutet att flytta närmare naturen och tipsar alla andra som funderar på att göra någonting liknande att ta steget.

– Glöm inte bort att det alltid går att ångra sig. Jag tror att just det gör att man vågar ta klivet och göra stora förändringar i livet. Känns det inte rätt så är det bara att backa ett steg och vara tillbaka på nolltid. Prova, känn efter och utvärdera!

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress
Har du förverkligat drömmen om ett boende med sjöutsikt eller lyckats knipa balkongen med bästa solläget? Kom ihåg att beställa Eftersändning, en tjänst från Svensk Adressändring, innan du flyttar in. Då vet du att posten kommer från till din nya adress.
Beställ Eftersändning


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.